VNOrchids.net - DIỄN ĐÀN HOA LAN VIỆT - Nơi hội tụ những đam mê: Kỹ thuật giâm cành cây thân gỗ - VNOrchids.net - DIỄN ĐÀN HOA LAN VIỆT - Nơi hội tụ những đam mê

Jump to content

Trang 1 / 1
  • Bạn không thể gửi chủ đề mới
  • Bạn không thể gửi trả lời cho chủ đề này

Kỹ thuật giâm cành cây thân gỗ Đánh Giá: -----

#1 User is offline   vnorchids Biểu tượng

  • Học làm vườn
  • Biểu tượng
  • Nhóm: Trưởng làng
  • Bài Viết: 6777
  • Gia Nhập: 24-November 09

Gửi vào 29 August 2010 - 09:10 PM

Kỹ thuật giâm cành cây thân gỗ

Viết bởi/Nguồn: Khoa học và đời sống

Giâm cành là một trong những phương pháp nhân giống vô tính, được sử dụng khá rộng rãi tỏng nghề trồng trọt, nhất là trong sản xuất cây ăn quả, cây công nghiệp..., và cả trông cây cảnh.

Đây là biện pháp sử dụng các đoạn cành bánh tẻ (hom giống)và tác động bằng kỹ thuật nông học là chính, để các yếu tố sinh học bên trong hom giống được đổi thay, có khả năng sinh ra rễ và thân mới, tức là một cây mới hoàn chỉnh có thể tự sinh trưởng, phát triển cho sản phẩm.

Cũng như các phương pháp nhân giống vô tính khác, giâm cành có ưu điểm cơ bản là giữ được hầu hết các đặc điểm của cây giống (cây mẹ), tức là cây mới được tạo ra không bị phân ly, biến dị. Đây là đặc tính rất quý trong việc chọn tạo giống mới.

Vườn chè được trồng bằng cành giâm, ngoài các ưu điểm nêu trên, còn đạt chỉ tiêu sinh trưởng đồng đều, các lứa búp non phát sinh tập trung, thuận tiện cho việc thu hái; năng suất chè búp tươi trồng bằng phương pháp giâm cành so với chè trồng hạt cùng giống, cùng tuổi tăng 30-40%, phẩm chất chè búp khô khá đồng nhất.

Đối với cây có múi, giâm cành có ý nghĩa quan trọng là khắc phục hiện tượng phân ly biến dị của cây gốc ghép, tạo ra tổ hợp cây ghép thuần nhất.

Giâm cành gồm các khâu kỹ thuật sau:

Chuẩn bị hom giống.

Trước hết phải chọn được những cây đầu dòng làm giống theo tiêu chuẩn giống cây trồng quốc gia. Trên cây đầu dòng, chọn những cành bánh tẻ ngoài mặt tán, vừa mới ổn định sinh trưởng, vỏ cành đang chuyển màu nâu, không bị sâu bệnh để cắt thành các hom giống.

Đối với cây chè, thường bố trí vườn sản xuất cành giống riêng, có chế độ chăm bón tốt, không thu hái búp, để cành vươn dài làm giống.

Chuẩn bị vườn ươm giâm hom.

Chọn khu đất cao, khuất gió, gần nguồn nước tưới và đường vận chuyển, độ dốc không quá 5o. ở vùng gò đồi, chọn loại đất đỏ vàng, có độ pH 4,5-6,0, tơi xốp. Đất được cày cuốc sâu 25-30cm, làm nhỏ, lên luống cao 10-20cm, rộng 1-1,2m, luống cách nhau 50cm, làm rãnh. Trên mặt luống rải chất nền dày 10-12cm. Chất nền là cát non sạch hoặc 2/3 cát non + 1/3 mùn cưa đã ngâm nước vôi trong, phơi khô hoặc đất đỏ vàng lấy ở dưới lớp đất mặt 10-20cm.

Làm dàn che trên và xung quanh các luống vườn ươm, gồm các khung cột đỡ cao 1,6-1,8m. Phía trên lớp bằng lá lau, cỏ tế, phên nứa, có thể lợp bằng ni lông đục các lỗ nhỏ. Xung quanh che kín bằng cót hoặc phên nứa....

Nhiều nơi giâm hom bằng các túi bầu bằng nilông 12-18 cm, dưới đáy đục 6-8 lỗ và lót bằng hỗn hợp gồm 1/2 đất mặt được sàng sạch cộng với 1/2 phân chuồng hoai mục, phía trên đổ một lớp đất đỏ vàng dày 5-7cm. Các túi bầu cũng xếp thành các luống và làm dàn che.

Cắt và cắm hom

- Cắt cành giống vào những ngày râm, mát, mưa nhẹ hoặc sáng sớm, chiều mát. Cắt xong, phun nước lã và đặt đứng vào các xô chậu có nước cao 5cm, che đậy. Đem ngay về vườn ươm, cắt thành các hom dài 5-7cm có 2-4 lá, đối với chè thì mỗi hom dài 3-4cm có 1 lá và mầm nách lá. Có thể cắt bớt một phần phiến lá để tránh bốc hơi nước. Cắt hom xong phải cắm giâm ngay. Hiện nay, trước khi giâm, các hom được xử lý bằng một trong các chất kích thích ra rễ như -NAA, IBA rồi mới cắm.

Chất IBA dùng cho chè, nhúng 1 đầu hom vào dung dịch trong 5-10 giây, nếu hom còn xanh, dung dịch pha 2000ppm, hom hóa gỗ 1/3-3000-4000 ppm và hom hóa gỗ hoàn toàn - 400-600ppm.

Chất -NAA dùng cho cây có múi và cây ăn quả khác. Cách nhúng hom và thời gian, nồng độ của dung dịch như trên.

Cắm hom vào luống

Cứ 1m2 cắm 160 hom với mật độ 6x10cm; để mặt lá cách mặt đất 1cm, nén chặt đất và tưới ngay. Cắm vào túi bầu: 1-2 hom/túi. Chất nền có độ ẩm 80-85%.

Thời gian giâm hom

Cây chè: cắt cành giâm hom từ tháng 6-7 đến cuối thu. Cây ăn quả: giâm vào các tháng 2-4 và tháng 9-10.

Sau khi cắm hom cho tới khi ra rễ, cần luôn giữ ẩm trong vườn ươm, tưới phun mưa hàng ngày, trữ khi trời mưa. Nhiệt độ thích hợp là 21-25oC. Sau 1 tháng thì tưới 3-5 ngày/lần. Sau 3 tháng thì 7-15 ngày/lần tùy theo thời tiết.

Điều chỉnh ánh sáng vườn ươm: sau 3-5 tháng, tách dần dàn che từ 1/3 đến 1/2. Trên 6 tháng: bỏ dàn che.

Bón thúc

- Sau khi cắm hom 1,5-2 tháng thì bón thúc bằng nước phân chuồng pha loãng 0,5%, sau 4-5 tháng thì pha 1%. Ngoài ra bón thúc bằng phân khoáng: cứ 1m2 mặt luống bón với lượng tăng dần: sau 2 tháng: 5g urê + 4gsupe lân + 7g kali, sau 4 tháng: 14g ure + 6g supe lân + 10g kali; sau 6 tháng: 18g ure + 8g supe lân + 14g kali.

Xuất vườn trồng mới


Đối với cây chè: cây cao 20cm đường kính gốc 3-4mm, có 6-8 lá thật, khoảng 6 tháng tuổi. Đối với cây ăn quả: cây cao 40-60cm, có 2 cành lá cấp 1 trở lên, đường kính gốc 5-6mm. Trồng mới theo quy trình kỹ thuật của từng loại cây.

  • Khoa học và đời sống, 2002, No.69; trang 10

Vnorchids - Hội tụ đam mê
0

#2 User is offline   vnorchids Biểu tượng

  • Học làm vườn
  • Biểu tượng
  • Nhóm: Trưởng làng
  • Bài Viết: 6777
  • Gia Nhập: 24-November 09

Gửi vào 29 August 2010 - 09:15 PM

Taking rosemary cuttings


Intro:
Starting rosemary cuttings , Taking rosemary cuttings , Taking rosemary clones....
Taking cuttings of a favorite rosemary plant is an easy project that all gardeners
can accomplish.Weather used for landscaping , as a food spice, medicinally, or
better yet, a combination of all three, rosemary is a rugged survivor that belongs
in every garden.Rosemary seeds are very difficult to find due to their tendency to
not come true to type (not be like the plant they came from). Rosemary plants can
be obtained from nurseries ect. however, making your own plant for free is much easier
and let you pick the type of rosemary variety you will end up with.


History:
Rosemary (Rosmarinus officinalis) is a fragrant perennial herb with evergreen needle
like leaves. The fragrance is an intense camphor like aroma.Rosemary is technically
a member of the mint family “Lamiaceae” and is native to the Mediterranean region.
Rosemary has been used historically as a medicine to treat gout and to improve memory.
In the Middle Ages rosemary was used in wedding ceremonies and was considered a love
charm. A branch was planted by the newlyweds on their wedding day. If the branch grew
it was considered a good omen. Fortunately, rosemary roots easily and is very tolerant
of adverse growing conditions. Modern uses include landscaping as a drought resistant
plant (very common in Southern California track home landscaping). In the home garden
it makes a colorful evergreen shrub that flowers with small purple to blue flowers in
early spring through summer. Rosemary comes in numerous varieties from trailing ground
covers to upright woody bushes. Flavor intensity and winter hardiness also varies greatly
among different varieties.


Items Needed:

Posted Image

Plant shears: (scissors, pruning shears, clippers, ect.) Sharp and clean is most
important.
Rootone: rooting hormone powder that greatly increases success odds. This is optional but
recommended.
Planting container: This article features the use of a large plastic six pack recycled
from earlier seasons. Use any container you have. Multiple cuttings
could be put in a 1 gallon pot for instance. Your container should
be deep enough so that the cutting has some space below the bottom
of the cutting stem to allow for proper root development. Also
success can be had by just putting the cutting directly in the ground
at your preferred spot, provided that you keep it wet and free of
weeds until it is well rooted. Experiment with this area, rosemary
is a very forgiving plant.


Posted Image

Mother selection:

The rosemary plant that you take your cutting from is referred to
as the mother plant. The mother plant you select for your cuttings is very important.
If you plan on planting it outside at your house then you would want to pick a mother
that thrives in your local environment. The best plan of attack is to find a great
rosemary plant from your area and make this plant your mother. Rosemary varies greatly
in flavor intensity, cold hardiness, growth styles, and coloring. Be selective if you
are looking for a permanent addition to your herb garden.



Taking cuttings:


When it comes to rosemary cuttings there isn’t really a bad time to
take cuttings. The plant is an evergreen and never goes dormant. It does flower and
this might be the worst time to take cuttings but even cuttings from them have rooted
successfully for me. Other factors that might influence when you take your cuttings
would be the temperature of your area during the time you plan on rooting your cuttings.
Freezing temps won’t work. An out of the way spot in the house during winter or a cold
frame alleviates this problem. A basic rule for all rooting of cuttings is that plant
root faster in warmer temperatures. If it’s a little colder then it will just take a
little longer to root.


Posted Image

Once the mother plant is selected, take your cutting shears and cut the rosemary
about 6 to 8 inches back from a fresh growing tip. Make your cuttings a little longer
than your finished product to allow for a fresh cut when it comes time to plant the
cuttings. If you have to transport the cuttings or it will be a while until you get
to put the plants in some soil, then you can wrap the stems in a wet paper towel or
leave them in a cup of water.


Planting cuttings:

Gather your planting supplies together before you start planting
the cuttings. Fill your container with soil. Using a pencil or any other similar sized
object make holes about 3 to 4 inches deep into your soil for your cuttings to be
inserted into.


Posted Image

Take the stem cuttings you took from the mother and working one at a time strip off
the lower 3 inches of needles from the rosemary stem. This should be about half of
the total length of the cutting. Now make a fresh cut about 1/4 inch above your
original cut. Dip this fresh cut end of the stem into your rooting hormone at a
depth equal to the amount you intend on having underground when planted.


Posted Image

Shake off any excess and plant the stem into the holes you poked into the soil
previously. Pack the soil around the cutting. Repeat this for each of the cuttings
you intend on taking.


Posted Image

When the cuttings are all planted water the container
thoroughly and put into your desired spot. The plants at this point would rather
not have bright direct sunlight and will respond better if the soil remains warm.
As the plant develops roots in three to four weeks (sometimes longer) you can move
it into more direct sunlight.


Potting up:

After four to eight weeks it should be apparent if the rosemary cuttings
have survived. The ones that didn’t survive will be brown and loosing needles. These
should be pulled so as to avoid affecting the healthy growing plants. Any remaining
cuttings will be green and should be left until they look otherwise. A gentle tug on
the cutting will reveal if the plants have set out roots but this could damage your
tender cuttings’ roots if you are not careful. Give your new plant time to set roots.
Four weeks is a decent bet for the plant to begin setting roots. Don’t be disappointed
if it takes several weeks longer. If the plants aren’t dead you still have a good
chance of success. After you are confident that the cuttings have rooted you can pot
them up into gallon sized pots or put them directly into the ground. Don’t put it
directly in the ground if you still have freezing or frosty conditions coming. A
gallon pot allows you to continue the root development of the plant and ensure that
it is very healthy when you decide to put it into the ground. The soil should be any
potting soil you are familiar with. Rosemary doesn’t seem to have any special soil
requirements. Just get a good bag of potting soil at your local nursery. In a pinch
you could use soil from your yard but you run the danger of introducing pathogens or
bugs to your developing cutting.


Posted Image

Pruning:

Rosemary can be encouraged to grow bushy and compact by frequent pinching of
the growing tips. If you use the rosemary for a cooking herb you will be keeping the
plant bushy as a result and you will find that the stems are not as woody. Recently
people have been using rosemary in place of skewers for bar-b-qued shish ka bobs. If
this is something you want to try you should let the plant get tall and woody on the
stems. Limit your cutting for this. You cannot over prune your rosemary. As long as
there are some needles left on the plant it will continue to grow. Soon rosemary
outgrows your usage and it will require annual shaping to keep it from getting out
of control or treelike. If you can establish when your rosemary flowers it would be
a good idea to prune directly after flowing completes.


Posted Image

Good luck with this project! We at NewWorldSeedCompany.com love to hear from you.
Tell us your experiences and tips on this or any other gardening subject. If you
have questions e-mail us and we will answer you promptly. Check the Contact Us page
for more info.





nguồn: http://www.newworlds...arycuttings.htm



Vnorchids - Hội tụ đam mê
0

Trang 1 / 1
  • Bạn không thể gửi chủ đề mới
  • Bạn không thể gửi trả lời cho chủ đề này

1 người đang đọc chủ đề này
0 thành viên, 1 khách, 0 thành viên ẩn